Tarabele s-au umplut de plantute proaspete, de care organismul nostru are nevoie pentru a se detoxifia dupa iarna. Spanac, urzici, leurda, loboda si untisor – proaspete si pline de energie, ne imbie pentru a le consuma in salate sau in smoothie-uri verzi. Pentru a beneficia la maxim de nutrientii lor minunati este bine sa le mancam crude, cat mai repede dupa ce au fost culese.

Zilele acestea, padurea se transforma intr-o adevarata gradina naturala. Peste tot, la poalele copacilor, veti gasi untisor din abundenta. Nu va sfiiti sa il culegeti si sa il consumati, pentru ca este darul naturii pentru noi. Veti recunoaste planta cu siguranta. Este un buchetel de frunze verde inchis, rotunde, lucioase si carnoase, cu un gust untos, de unde ii vine si numele. Oamenii au mai denumit minunea si : iarba randunelului, salatica, grausor, salata mieilor – dupa imaginatia proprie a fiecaruia. Stiintific, untisorul se numeste “Ficaria ranunculoide”. Voi spuneti-i cum doriti, important este sa consumam untisor.

Untisorul se consuma in salate sau se adauga in ciorbe alaturi de alte verdeturi de sezon dar numai cand sunt foarte tinere. Acum este timpul lor si le gasiti in legaturi, pe tarabele din piete, alaturi de urzici, leurda, papadie, ceapa verde, usturoi. Dupa ce planta infloreste, frunzele de untisor devin toxice si nu mai sunt bune de mancat.