Nimic nu este astazi mai ieftin (la piata sau la supermarket), mai banal, mai plictisitor (atunci cand se termina proviziile din bucatarie) decat sarea. Pana sa ajunga la conditia de numitor comun al tuturor gospodariilor de pe mapamond, sarea a avut istoria ei si a scris, la randul sau, istorie. Putini, insa, dintre cei care astazi o consuma mai gusta adevaratul inteles al versurilor: Ea nu avea greutate, ca respirarea./ Razanda si planganda cu lacrimi mari/ era sarata ca sarea/ slavita la ospete de barbari. (Nichita Stanescu). Lipsit de aer vei muri, fara hrana sau fara apa, de asemenea. Fara sare se poate trai? Raspunsul este nu. Sarea alimentara (clorura de sodiu) asigura, printre altele, transmiterea impulsurilor nervoase de la si catre creier, controleaza contractiile muschiului cardiac, are un rol principal in procesul de digestie. Si mai face inca o multime de lucruri. Animalele cunosc toate acestea, din instinct.

Daca ai deschis macar un site culinar de prin alte tari ai observat in ultima vreme, cu siguranta, mentionarea in multe retete a sarii Kosher. E un trend, asa cum in urma cu ceva ani sarea de mare era in mare voga. Pe langa tendinte, sarea Kosher are totusi multe atuuri care o fac preferata marilor bucatari.

Bucatarii o apreciaza pentru aroma moderata si pentru structura ei, care o fac sa se prinda mai usor de preparate. Daca vrei sa inlocuiesti intr-o reteta sarea Kosher cu sarea obisnuita de masa, redu cantitatile la jumatate, pentru a pastra un gust echilibrat.

La ce sa folosesti sarea Kosher?

Pe langa condimentarea preparatelor, sarea Kosher este ideala pentru:

  • o reteta de peste la cuptor in crusta de sare , pentru a freca bucatile de carne inainte de marinare, la muraturi (pentru ca lipsa iodului va preveni decolorarea legumelor murate).
  • o poti adauga in apa in care pui la fiert legumele sau pastele.
  • o poti pune mai usor decat alte tipuri de sare pe marginea paharelor pentru cocktailuri.
  • o poti folosi pentru covrigei, saratele sau paine de casa.

Nu este indicata in retete de prajituri, blaturi si alte dulciuri pentru ca structura ei grosiera nu permite dizolvarea completa.