Am descoperit portocalele rosii acum 2 ani, intr-un supermarket destul de cunoscut din orasul in care locuiam. La vremea aceea nici macar nu stiam ca portocalele rosii exista. Stiu, suna stupid, dar asta este realitatea. Auzisem de sucul pasteurizat de portocale rosii (cel la cutie) dar nu stiu de ce am crezut ca este preparat cu ajutorul colorantilor… Hai sa spunem ca ma regaseam intr-o teorie a conspiratiei in ceea ce priveste sucul de portocale rosii.

…nu ma mandresc cu asta! :)

Portocala rosie are, de obicei, cam aceiasi dimensiune ca si o portocala obisnuita dar poate varia. Pigmentul rosu inchis (culoarea sangelui) este dat de prezenta antocianilor, o familie de pigmenti antioxidanti, care dau culoarea rosie, albastra sau violeta, multor flori si fructe. Acesti pigmenti nu sunt comuni citricelor, fapt pentru care portocalele rosii sunt atat de deosebite; discutam aici despre un fruct foarte special, dupa parerea mea. Luand asta in considerare, hai sa vedem de ce recomand consumul portocalelor rosii, dar mai ales al sucului de portocale rosii, proaspat stors:

Atunci cand le desfaci, culoarea lor superba, te face fericit, pur si simplu! Este cu adevarat deosebita. Stiu ca multi dintre voi o sa considerati acest aspect ca fiind total nerelevant si eventual superficial, dar eu nu cred asta.

Hai sa analizam putin:

Culoarea este primul lucru pe care il vedem atunci cand privim mancarea, in general. De obicei, daca mancarea are o culoare vibranta, sunt sanse foarte mari sa o incercam. De asemenea, fructele si legumele au culori diferite deoarece contin game variate de nutrienti. Acestia dau culoarea diferitelor fructe si legume. Nu este interesant? Asta inseamna ca pentru a beneficia de o gama cat mai larga de nutrienti, trebuie sa consumam legume si fructe cat mai variat colorate.

Chiar daca ne dorim ca acest aspect al culorii sa nu fie relevant, instinctele noastre in ceea ce priveste mancarea ne condamna la placerea de a consuma hrana cat mai colorata, deci cat mai variata.

Imi imaginez ca, acum cateva mii de ani in urma, cand nu stiam ce minerale si vitamine se gasesc in diferite tipuri de fructe si legume, consumam hrana instinctual. Alegeam fructele si legumele dupa culori si nu orice culori.

Culorile trebuiau sa fie vibrante, apoi fructele si legumele trebuiau sa fie gustuoase si nu in ultimul rand sa ne satisfaca pofta de mancare, pentru ca DA, aceasta era mancarea noastra naturala.

Corpul nostru este o masinarie perfecta si are instincte perfecte, iar atunci cand discutam despre culorile din hrana noastra, corpul nostru o sa spuna intotdeauna un mare DA, culorilor vibrante (fructe si legume). De dragul subiectului, sa revenim totusi la portocalele rosii…

Culoarea rosie, pe care o regasim in aceste fructe este data de anumiti pigmenti mentionati mai sus, care nu sunt doar simpli pigmenti, dar si antioxidanti excelenti. Antocianii ajuta organismul sa lupte cu stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi si au si proprietati anti-inflamatoare de exceptie.

Acestea fiind spuse, sper sa incerci acest fruct minunat, chiar daca este putin mai scump decat portocalele obisnuite. Poti amesteca sucul de portocale rosii cu cel de portocale obisnuite si in felul acesta, financiar, iesi mai bine.

Nu conteaza forma in care consumi portocalele rosii (intregi, suc, in salate) important este sa o faci!