Despre mierea de albine se spune că, în vremurile străvechi, era hrana preferată a zeilor din Olimp. Mierea este un aliment pur, concentrat, o adevărată esenţă a luminii solare în stare lichidă. Mierea este un aliment natural, de origine atât animală cât şi vegetală, fiind principalul produs al stupului. Ea este fabricată de albine din nectarul florilor, îmbogățit cu substanțe proprii și prelucrată de acestea pentru a fi apoi depozitată în faguri. Albinuțele harnice nu se odihnesc nicio clipă, iar rezultatul unei munci asidue ce durează de dimineață până seara, timp în care culeg nectarul florilor, este mierea.

Cum recunoastem mierea contrafacuta?

Din pacate, majoritatea cumparatorilor nu isi dau seama de „artificiile” folosite pentru falsificarea mierii si ajung sa consume produse contrafacute la preturi chiar mai mari decat cele veritabile. Producatorii si specialistii in alimentatie dezvaluie cateva trucuri care ii ajuta pe consumatori sa faca diferenta intre un produs contrafacut si unul natural.

Din start e bine sa se stie ca mierea contrafacuta nu prezinta nicio aroma, poate fi separata in straturi si este limpede, fara pic de impuritati. Mierea naturala are o aroma specifica, ofera o senzatie fina cand este inghitita, se prelinge si prezinta impuritati naturale: polen, microparticule de ceara si uneori propolis.

De asemenea mierea de albine naturala cristalizeaza. Daca ati cumparat miere si dupa 2-3 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta sa fi fost contrafacuta. Mierea poate redeveni fluida daca este pusa in apa calda, maximum 40 de grade. Daca temperature apei este mai mare isi pierde din proprietati (de aceea nu este indicat sa puneti miere in ceaiul fierbinte). Insa nici aceasta proba nu este infailibila. Intr-adevar, mierea care zahariseste este de calitate si are aceleasi proprietati ca mierea lichida, insa aceasta nu inseamna ca mierea care isi pastreaza consistenta fluida nu este naturala.

Cristalizarea mierii (sau zaharisirea) depinde de raportul dintre continutul de fructoza si glucoza din miere. Daca mierea contine mai multa glucoza, atunci se va zaharisi. In schimb, daca mierea este mai bogata in fructoza, atunci va ramane lichida. De mentionat ca mierea de salcam si cea de mana cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an.

Cum îţi dai seama dacă mierea de albine este naturală?

Se întoarce borcanul invers, iar mierea trebuie să se prelingă foarte încet şi să formeze o bulă de aer care urcă lent. Se introduce o linguriţă în borcanul cu miere şi apoi se ridică. Dacă „firul” mierii nu se întrerupe atunci ai ales o variantă de calitate. Poţi să iei o scobitoare şi după ce o introduci în miere şi o ridici, mierea trebuie să curgă de pe scobitoare, lin şi fără întrerupere, fără să facă picături. Zaharisirea mierii de albine nu este un lucru rău. Doar mierea naturală de salcâm rezistă o perioadă mai lungă de timp până se va cristaliza.