Istoria cafelei

Istoria sa de peste o mie de ani este la fel de bogată ca şi lichidul rezultat în urma fierberii boabelor de cafea.

Originară din Africa
Primii arbori de cafea provin din Cornul Africii. Triburile autohtone se pare că măcinau fructele de cafea nedecorticate, iar apoi amestecau acestă pastă cu grăsime animală. Formau mici bile din acest amestec şi erau folosite de războinici a le da energie în luptă.

În acele vremuri se credea că proprietăţile stimulatoare ale cafelei sunt un fel de euforie religioasă. Acestă băutură si-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mistere şi asociată preoţilor şi vracilor. Au apărut două mari legende pentru a explica descoperirea acestui bob magic.

Conform uneia dintre poveşti, un păstor a observat că turma lui de capre a devenit mai vioaie după ce a mâncat fructele sub formă de cireşe roşii dintr-un tufiş sălbatic. Din curiozitate, a gustat el însuşi fructul. Încântat de efectele sale revigorante, a fost văzut dansând cu caprele de către un grup de călugări. În curând călugării au început să fiarbă boabele şi să folosească lichidul pentru a sta treji pe toată durata ceremoniilor de noapte.

Cealaltă povestire spune că un dervish musulman a fost condamnat de duşmanii lui să rătăcească prin deşert. Delirând, omul a auzit o voce care i-a poruncit să mănânce fructul arborelui de cafea care era lângă el. A încercat să le înmuaie în apă, dar nereuşind, a băut pur şi simplu lichidul. Interpretând supravieţuirea şi energia ca un semn al lui Allah, s-a întors printre ai săi şi a împărtăşit tuturor credinţa şi reţeta lui.

Răspândirea în toată lumea
Cultivarea cafelei a început în secolul al 15-lea. Timp de mai multe secole, provincia Yemen din peninsula Arabică a fost singura sursă de cafea din lume. Cererea era foarte mare, iar boabele care părăseau portul Yemenit Mocha erau foarte bine păzite. Nu era permis ca nici o plantă fertilă să iasă din ţară.

În ciuda restricţiilor, pelerinii musulmani la Mecca au adus clandestin arbori de cafea în ţările lor de origine, şi astfel în scurt timp s-au înfiinţat plantaţii în India.

De asemenea, cafeaua a ajuns şi în europa prin Veneţia, unde flotele comercializau parfumuri, ceaiuri, pigmenţi şi ţesături cu negustorii arabi de-a lungul rutei mirodeniilor. Mulţi comercianţi europeni s-au obişnuit să bea cafea peste ocean şi au adus-o cu ei. Băutura a câştigat în popularitate când comercianţii stradali au început să o vândă.

Cererea continuă  de cafea a asigurat prosperitatea ei dincolo de locurile de cultivare a acesteia. În secolul al 17-lea, olandezii au introdus-o în coloniile lor din Indonezia, iar francezii au fost primii care au început plantarea ei în Americi. Astăzi cafeaua este pe locul 2 în topul celor mai comercializate produse din lume – doar petrolul o depăşeşte!

Cum să preparaţi o cafea excepţională

Nu este important doar aparatul de preparare a cafelei pentru a obţine o cafea excelentă – cele “patru principii fundamentale” ale proporţiei, granulaţiei, apei şi prospeţimii sunt chiar mai importante. Înarmaţi cu câteva cunoştinţe despre cafea, puteţi prepara cafele senzaţionale cu o cafetieră (french press), un filtru de cafea sau un espresor.

Proporţia

Folosiţi proporţia corectă dintre cafea şi apă – acesta este cel mai important pas în prepararea unei cafele perfecte. Pentru a obţine o ceaşcă de cafea plină de savoare, va  recomand 10 grame de cafea la fiecare 180  de mililitri de apă. Dacă este prea puternică pentru dumneavoastră, mai puteţi adăuga puţină apă fiebinte pentru a o potrivi gustului dumneavoastră.

(10 grame de cafea pentru 180 mililitri de apă)

Granulaţia

Diferitele metode de preparare a cafelei necesită diferite granulaţii, dar în general – cu cât prepararea cafelei durează mai puţin timp, cu atât mai fină trebuie să fie măcinată cafeaua. De exemplu, cafeaua măcinată pentru espresor nu ar trebui niciodată sa fie foarte fină, deoarece prepararea durează numai 18-23 secunde. Dar pentru o cafetieră (french press), cafeaua măcinată trebuie să aibă granulele mai mari, deoarece apa şi cafeaua interacţionează timp de patru minute.

Espresor: Granule foarte fine
Cafea la filtru: Granule medii
French press: Granule mai mari

Apa

O ceaşcă de cafea conţine 98% apă. În concluzie apa pe care o folosiţi pentru a prepara cafeaua ar trebui să fie limpede, proaspătă şi să nu aibă impurităţi. Apa încalzită până aproape de punctul de fierbere (90° până la 96° C) este perfectă pentru a extrage toate aromele cafelei. Dacă este mai rece de atât, apa nu poate pune în valoare cafeaua.

Apă curată = Cafea mai bună

Prospeţimea

Cafeaua este un produs proaspăt şi dusmanii ei sunt oxigenul, lumina, căldura şi umezeala. Pentru a menţine cafeaua proaspătă, depozitaţi-o într-un recipient ermetic şi opac, la temperatura camerii. În acest fel o puteţi menţine timp de o săptămână. Pentru  cele mai bune rezultate, cafeaua trebuie măcinată chiar înainte de prepararea ei.

Cafea prospătă = Măcinată de mai puţin de o săptămână.