Numele anasonului stelat

Steaua cu 100 de miresme sau steaua cu opt colțuri  (poate avea mai puține sau mai multe), pe nedrept numită anason stelat, a străbătut cale lungă până în dulăpiorul nostru cu mirodenii. Patria-i este regiunea Yunnan, în China de Sud. Neguțătorii chinezi au făcut averi vânzând-o în India și în Rusia. Țarii ruși își înmiresmau ceaiul cu ea, cu mult înaintea regilor Europei, adică, mult înainte de anul 1588 când un renumit corsar în slujba Elisabetei I, Thomas Cavendish, The Navigator, a adus-o la Londra, din Filipine, la întoarcerea din călătoria-i de un an în jurul lumii.

Chinezii o numeau bā jiăo, „cu opt colțuri”, nume care, se pare, a intrat în persană sub forma badian, și din persană în franceză, badiane. Cineva i-a spus anason, părându-i-se că ar avea ceva din gustul și parfumul anasonului mediteranean (pimpinella anisum L.), de unde și numele-i de… anason stelat.
Francezii îi spun: badiane sau anis étoilé, italienii: anice stellato, spaniolii: anís estrellado sau badiana, grecii: asteroidis glikanisos (αστεροειδής γλυκάνισος) și englezii: star anise.

Iar anis, anice și anís vin din latinescul anisum care, la rândul lui vine din greacă, anison/ άνισον.
La noi, forma anason, spun autorii MDA-ului, provine din turcă și, alături de ea, în română există și formele mai puțin folosite badian și bădean. Anasonul stela teste cel mai atractiv condiment. Aceasta aroma este extrem de buna combinata, cu carne, cum ar fi burta de porc, carnea de miel, dar, de asemenea functioneaza foarte bine si in retetele de desert.