Este considerat cel mai rafinat desert din lume, însă este puţin cunoscut faptul că prăjiturelele colorate, din pudra de migdale şi albuş de ou, crocante la exterior şi moi la interior, celebrele macarons, nu sunt originare din Franţa, ci din Italia. Prima dată au fost preparate în secolul al VIII-lea, într-o mănăstire de călugăriţe din Veneţia şi aduse în Franţa, în 1533, de către Caterina de Medici, pentru nunta sa cu Ducele de Orleans, încoronat rege al Franţei în 1547.

Fursecurile originale erau preparate după o reţetă simplă şi aveau în compoziţie făină de migdale, zahăr şi albuşuri de ou, un soi de pricomigdale autohtone, însă, în timp, reţeta a fost îmbunătăţită, iar varianta actuală a macarons este o prăjitură formată din două fursecuri lipite cu o cremă fină. Există diverse sortimente de macarons, cele mai apreciate fiind cele cu vanilie, zmeură, ciocolată, fistic, caramel, această formă finală a celebrei prăjituri prinzând contur în secolul XX. Initial, macaron era un desert simplu, obtinut din zahar, pudra de migdale si oua, asemanator prajituricilor italienesti amaretti. In secolul XIX insa au inceput sa fie servite cate doua, alaturi de gem si diverse lichioruri, apoi intre ele fiind diverse umpluturi de gem, ganache, crema de unt, acest desert numindu-se gerbet sau macaron de Paris. Desi nu se considera creatorii macaron-ului, cand vine vorba de forma pe care o cunoastem astazi, aceasta este disputata de doi mari cofetari francezi: Claude Gerbet si Pierre Desfontains, patiserul celebrei cofetarii pariziene Ladurée, fondata in 1862 si care functioneaza si astazi, fiind vestita pentru delicioasele macarons.
A nu se confunda macaron cu un alt desert popular in mai multe tari, macaroon, o prajitura oarecum asemanatoare ca si ingrediente cu macaron, incluzand insa si nuca de cocos si avand un singur biscuit.

Macaron este cu adevarat un deliciu culinar si o provocare atat pentru consumatori cat si pentru bucatari, datorita flexibilitatii retetei. Cu o textura crocanta la exterior si moale la interior, cremoase la mijloc, macarons au zeci de gusturi si umpluturi, de la cele clasice, de zmeura si ciocolata, la espresso, lavanda sau diverse bauturi alcoolice, la crema de branza sau caramel sarat, umpluturi condimentate sau mai neobisnuite precum foie gras si caviar. Insa prima data un macaron te atrage prin culoare (culori fie pale si delicate, fie foarte aprinse) si prin forma sa eleganta, singura de altfel care a fost pastrata indiferent de experimentele facute de cofetari.